Sastojci:
Fileti bijele ribe – 500 grama
Prezle – 1/2 šolje
Crni luk – 1/4 šolje sitno sjeckanog
Bijeli luk – 2 čena
Svježi peršun – 2 kašike
Limunov sok – 1 kašika
So i biber – po ukusu
Zemičke – 4
Zelena salata – po ukusu
Paradajz – po želji
Posni majonez ili posni tartar sos – po ukusu
Priprema:
U blenderu ili sjecku, usitnite filete ribe dok ne dobijete finu smjesu. Prebacite smjesu u veliku posudu. U posudu sa ribom dodajte prezle, sitno sjeckani crni luk, bijeli luk, peršun, limunov sok, so i biber. Dobro promiješajte sve sastojke dok se ne sjedine. Podijelite smjesu na 4 jednaka dijela i oblikujte pljeskavice. Ako je smjesa previše ljepljiva, možete dodati još malo prezli. U velikoj tavi zagrijte malo ulja na srednje jakoj vatri. Pržite pljeskavice 4-5 minuta sa svake strane, ili dok ne postanu zlatno smeđe i kuvane do kraja.
Dok se pljeskavice prže, presjecite zemičke na pola i po želji ih lagano tostirajte u tavi ili rerni. Na donju polovinu zemičke stavite list zelene salate, zatim riblju pljeskavicu, kolut paradajza i posni tartar sos ili posni majonez. Poklopite gornjom polovinom zemičke. Poslužite riblje burgere odmah, uz prilog po želji (npr. pečeni krompir, salata)
BONUS VIDEO:
ZA PRSTE POLIZATI Recept za najukusniji vege burger koji ćete probati Aloonline.ba.