Recept za štapiće sa sirom i bijelim lukom napravljenim od tijesta za picu uvijek će vam biti prvi izbor kada želite da počastite sebe i ukućane.
Sastojci za štapiće sa sirom i belim lukom:
za tijesto:
400 g brašna
1 kašičica soli
pola kocke kvasca
1 kašičica šećera
1 šolja mlake vode
1 kašika maslinovog ulja
za namaz:
3 čena bijelog luka
1 kašika krem-sira
1 kašika suvog začina
2 kašike putera
2 kašike peršuna
1 šolja rendane mocarele
pola šolje parmezana
malo soli
malo bibera
Priprema štapića od sira i bijelog luka:
U činiju sipajte toplu vodu i ubacite kvasac, pa promiješajte i ostavite 10 minuta da se to aktivira. Poslije toga ubacite sve ostale sastojke za tijesto, pa kada ga formirate, prebacite ga na radnu površinu i formirajte loptu.
Podijelite tijesto na dva dijela i svaki formirajte u loptu. Obe stavite u frižider na najmanje tri sata, pa sat i po vremena prije nego što budete pekli testo, izvadite iz frižidera.
Omekšali puter pomiješajte sa sitno sjeckanim bijelim lukom i začinima pa dobro višuljkom usitnite.
Pleh u kom ćete peći zagrijte malo u rerni, izvadite ga i razvucite tijesto po njemu pa premažite sa polovinom namaza od bijelog luka i pospite rendane mocarelu i parmezan. Pecite najviše 15 minuta sve dok kačkavalji ne porumene. Izvadite iz rerne i sve ponovite sa drugom polovinom tijesta.
Po dužini isjecite štapiće i umačite u omiljeni sos, prenosi ona.rs.
BONUS VIDEO:
Izvor: ( aloonline.ba / ffmo.ba )