Sastojci za bajaderu:
250 ml vode
600 g šećera
200 g putera
200 g mljevenih oraha
250 g mljevenog keksa
100 g mliječne čokolade
za preliv:
1 kašika putera
100 g mliječne čokolade
3 kašike mlijeka
3 kašike ulja
Priprema bajadera:
U šerpu sipajte vodu i šećer i pustite da provri. Poslije ključanja sklonite šerpu sa ringle i ubacite orahe, keks i puter, pa dobro izmiješajte dok se sve lijepo ne sjedini i dok ne postane homogena smjesa.
Poslije dobrog miješanja, dobijenu smjesu podijelite na dva dijela, odnosno prebacite u dvije činije. U jednu činiju ubacite otopljenu mliječnu čokoladu, a drugi ostavite takav kakav jeste.
Odaberite tacnu na kojoj će biti bajadera, pa prvo rastanjite tamniji dio odnosno onaj u koji ste stavili čokoladu, pa preko toga onda i onaj svjetliji dio. Ostavite u frižider da se lijepo cijeli kolač stegne i za to vrijeme pripremite glazuru.
Na pari otopite čokoladu sa puterom, mlijekom i ulje, pa miješajte dok se sve ne otopi i ne sjedini, piše ona.rs.
Preko dobro ohlađenog kolača sipajte glazuru i vratite u frižider da se lijepo stegne. Poslije nekoliko sati, a možete držati i tokom noći, izvadite i isjecite na željene komade. Poslužiti uz kafu ili čaj.
BONUS VIDEO:
Izvor: ( aloonline.ba / ffmo.ba )