back to top

Zarolane lazanje sa šunkom i sirom

spot_img

Sastojci za lazanje sa šunkom i sirom

4 velika lista svježih lazanja ili 8 suhih listova

200 g šunke

200 g sira

Umak:

2 kašike maslinovog ulja

400 g sjeckanog paradaiza (konzerva)

1 kašika meda

1 češanj češnjaka

so, biber

Za posuti:

50 g ribanog sira

1 kašika suhog origana

10l istova svježeg bosiljka

200 ml gotovi temeljac /povrtni ili pileći podravka

Priprema lazanja sa šunkom i sirom

U posudu zagrijte maslinovo ulje pa dodajte oguljeni češanj česnjaka. Nagnite posudu da se malo česnjak zapeče i tako aromatizira ulje, kad zamiriše dodajte nasjeckani paradaiz, kašiku meda, posolite.

Smanjite vatru, poklopite i pustite da lagano krčka dok ne zarolate lazanje.

Narežite šunku i sir na tanko.

Uslov da ove lazanje budu brže je da koristite svježe tijesto za lazanje. Možete koristiti i suho ali tada ga morate prokuhati da omekša da bi se moglo zarolati. Na list lazanja stavite sunku i sir ,pazite da lazanje budu prekrivene sa šunkom i sirom jer će se rezati pa da ne bude šupljina.

Zarolane lazanje narežite na komade. Poslozite ih okomito u vatrostalnu zdjelu, prelijte temeljcem. Temeljac je obavezan i nemojte ga zaboravit da bi se lazanje skuhale.

Lazanje sada prelijte uamkom od paradaiza i pospite ribanim sirom i suhim origanom.

Lazanje stavite peći u unaprijed zagrijanu pećnicu na 180C oko 20 min.

Kad su gotove pokapajte ih malo maslinovim uljem i pospite listicima svježeg bosiljka.

BONUS VIDEO:

aloonline.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima