Sastojci za lazanje sa šunkom i sirom
4 velika lista svježih lazanja ili 8 suhih listova
200 g šunke
200 g sira
Umak:
2 kašike maslinovog ulja
400 g sjeckanog paradaiza (konzerva)
1 kašika meda
1 češanj češnjaka
so, biber
Za posuti:
50 g ribanog sira
1 kašika suhog origana
10l istova svježeg bosiljka
200 ml gotovi temeljac /povrtni ili pileći podravka
Priprema lazanja sa šunkom i sirom
U posudu zagrijte maslinovo ulje pa dodajte oguljeni češanj česnjaka. Nagnite posudu da se malo česnjak zapeče i tako aromatizira ulje, kad zamiriše dodajte nasjeckani paradaiz, kašiku meda, posolite.
Smanjite vatru, poklopite i pustite da lagano krčka dok ne zarolate lazanje.
Narežite šunku i sir na tanko.
Uslov da ove lazanje budu brže je da koristite svježe tijesto za lazanje. Možete koristiti i suho ali tada ga morate prokuhati da omekša da bi se moglo zarolati. Na list lazanja stavite sunku i sir ,pazite da lazanje budu prekrivene sa šunkom i sirom jer će se rezati pa da ne bude šupljina.
Zarolane lazanje narežite na komade. Poslozite ih okomito u vatrostalnu zdjelu, prelijte temeljcem. Temeljac je obavezan i nemojte ga zaboravit da bi se lazanje skuhale.
Lazanje sada prelijte uamkom od paradaiza i pospite ribanim sirom i suhim origanom.
Lazanje stavite peći u unaprijed zagrijanu pećnicu na 180C oko 20 min.
Kad su gotove pokapajte ih malo maslinovim uljem i pospite listicima svježeg bosiljka.
BONUS VIDEO: