back to top

Želite da EU bude vaš dom? Evo kako da dobijete stalni boravak u Francuskoj, Njemačkoj, Italiji, Španiji, Holandiji

spot_img

Nakon što ste pustili korijene u nekoj zemlji, možda ćete razmišljati o tome da je učinite dugoročnijom destinacijom tako što ćete podnijeti zahtjev za trajnu boravišnu dozvolu.

Takav status često dolazi s više pogodnosti od drugih vrsta viza i – ako ste tamo živjeli nekoliko godina – možda će vam biti potrebne dodatne dozvole ako odlučite da ostanete duže. Neke zemlje nude prečice do dugoročnog boravka putem takozvanih “zlatnih viza” kroz investiranje, ali mnoge od ovih programa su sada zatvoreni.

Iako možete dobiti status dugoročnog boravka u EU ako ste tamo legalno živjeli najmanje pet godina, većina država ima tendenciju da izdaje nacionalnu dozvolu, a ne dozvolu za cijelu EU. A prijava za to može značiti dodatne provjere.

Od jezičnih testova do zahtjeva za integraciju, evo kako izgleda podnošenje zahtjeva za trajnu boravišnu dozvolu u pet različitih članica bloka.

Kako se prijaviti za stalni boravak u Francuskoj

Da biste podnijeli zahtjev za dozvolu stalnog boravka u Francuskoj, morate tamo živjeti pet godina, ili tri godine ako ste supružnik ili član porodice francuskog državljanina. Status možete tražiti na osnovu privremene francuske vize ili kao državljanin EU/Evropskog udruženja za slobodnu trgovinu (EFTA).

Takođe ćete morati da se integrišete u francusku kulturu i da imate dovoljno znanja francuskog jezika (najmanje nivo A2) – iako ovo ne važi ako ste stariji od 65 godina. Kandidati takođe ne smiju imati krivični dosije ili bilo koji druge neriješene krivične osude.

Ako budete uspješni i ispunite ove uslove, to će vam omogućiti da ostanete u zemlji na neodređeno vrijeme i pristupite većini javnih usluga. Dozvole obično važe 10 godina, ali svoju karticu možete obnoviti koliko god puta želite.

Kartica stalnog boravka koštaće vas 225 eura koje plaćate poreskim markicama koje se prodaju samo na internetu.

Koja je razlika između stalnog boravka i državljanstva u Francuskoj?

I dozvola boravka i državljanstvo znače da imate pravo da studirate, zapošljavate se, kupujete nekretninu, uzimate hipoteku i otvarate sopstveni biznis u Francuskoj. Takođe možete pristupiti socijalnim beneficijama i zdravstvenom sistemu. I imate slobodu da izađete i ponovo uđete.

Glavne razlike su u tome što kao državljanin možete dobiti francuski pasoš kao domicilni građanin, glasati na izborima i iseliti se iz Francuske na neograničeno vrijeme, bez gubitka bilo kojeg prava.

Ali za neke, uključujući i one kojima matična država ne dozvoljava da imaju dvojno državljanstvo, dozvola trajnog boravka bi mogla biti bolji izbor.

Kako se prijaviti za stalni boravak u Njemačkoj

Njemačka takođe nudi stalni boravak ako ste živjeli u zemlji nekoliko godina, počevši od određenog vremena provedenog kao privremeni stanovnik.

Ako nijeste državljanin EU/EFTA, morate imati boravišnu dozvolu za spajanje porodice, studiranje ili rad prije nego što podnesete zahtjev. Obično ćete morati živjeti u Njemačkoj pet godina da biste se kvalifikovali za dozvolu, ali to može biti kraće za neke kategorije stanovnika kao što su diplomci koji su radili na kvalifikovanom poslu dvije godine, kvalifikovani radnici, državni službenici ili članovi porodica njemačkih državljana.

Takođe, slično kao u Francuskoj, moraćete da se integrišete u njemačko društvo (ponekad to znači pohađanje kursa integracije) i da imate najmanje A2 nivo znanja njemačkog jezika. Takođe ćete morati da budete u mogućnosti da se finansijski izdržavate, da uplaćujete penzione doprinose tokom svog boravka i da živite u smještaju pogodnom za vas i vašu porodicu. I ne možete imati nikakva veća krivična djela u svojoj kaznenoj evidenciji.

Ako ispunjavate ove kriterijume, možete podnijeti zahtjev za stalni boravak u lokalnoj kancelariji za imigraciju ili Ausländerbehörde-u. Aplikacija standardno košta 113 eura, 124 eura za brzo samozapošljavanje i 147 eura za visoko kvalifikovane stručnjake.

Koja je razlika između stalnog boravka i državljanstva u Njemačkoj?

Slično kao u Francuskoj, postoji nekoliko razlika između stalnog boravka i državljanstva u Njemačkoj.

Oba modela pružaju puno pravo na rad, učenje, pokretanje biznisa, pristup socijalnom osiguranju, kupovinu nekretnine, hipoteku i druge vrste finansiranja. Boravišna prava traju neograničeno vrijeme i možete napustiti zemlju koliko god puta želite i vratite se bez problema.

Ali oni sa stalnim boravkom ne mogu dobiti njemački pasoš, nemaju pravo glasa i imaju manje prava na državljanstvo za svoju djecu. Takođe ne mogu da napuste zemlju duže od šest mjeseci.

Dok je kvalifikacija za državljanstvo nekada trajala osam godina, novi zakon znači da se možete kvalifikovati nakon pet ili tri u slučaju “posebnih integracionih postignuća”. Takođe eliminiše ograničenja za posjedovanje dvojnog državljanstva.

Kako se prijaviti za stalni boravak u Italiji

Podnošenje zahtjeva za stalni boravak u Italiji zahtijeva da ste živjeli u zemlji posljednjih pet godina. Ne možete napustiti zemlju u neprekidnom periodu dužem od šest mjeseci ili ukupno 10 mjeseci. Postoje neki izuzeci od ovoga, kao što su vojne obaveze, rad u drugim državama EU ili penzionisanje u Italiju nakon što ste u zemlji živjeli najmanje tri godine i radili tokom posljednjih 12 mjeseci.

Takođe će vam trebati dokaz o zdravstvenom osiguranju, čist kazneni dosije i položen jezički test koji pokazuje da imate najmanje A2 nivo znanja. Kandidati će morati da pokažu minimalni godišnji prihod koji je veći od socijalne pomoći i odgovarajućeg smještaja.

Prijava će vas koštati 176,46 eura; 100 eura za aplikaciju, 30,46 eura za elektronsku karticu, 16,00 eura za prijavni pečat i 30,00 eura za poštarinu. Neke grupe, kao što su maloljetnici, izbjeglice i oni koji se nalaze na liječenju, oslobođeni su plaćanja.

Koja je razlika između stalnog boravka i državljanstva u Italiji?

Kao i kod državljanstva, italijanska viza za stalni boravak daje vam pravo da studirate, radite, pokrenete vlastiti biznis ili se preselite u druge zemlje članice EU zbog posla ili studiranja. Takođe ćete dobiti pristup italijanskom socijalnom osiguranju, javnom stanovanju, socijalnim uslugama, obrazovanju i penzionim programima.

Ali ne možete napustiti zemlju više od šest uzastopnih godina. Državljanstvo ima dodatne pogodnosti, uključujući pasoš, puno pravo glasa i dodatna prava za djecu.

Kako se prijaviti za stalni boravak u Holandiji

Holandija ima četiri različite vrste dozvola za stalni boravak. Jedna za državljane EU/EFTA i članove njihovih porodica, jedna za državljane nečlanica EU, dugoročna boravišna dozvola koja važi u svim zemljama EU/EFTA i trajna boravišna dozvola za azil.

Stalni boravak ne ističe, ali ćete morati da obnavljate svoju dozvolu svakih pet do 10 godina u zavisnosti od vrste dozvole koju imate.

Generalno, moraćete legalno živjeti u zemlji pet godina prije podnošenja zahtjeva, iako postoje neki izuzeci. Takođe morate imati najmanje 13 godina, imati glavno prebivalište u Holandiji, obnoviti svoje prethodne vize na vrijeme i imati “čist” krivični dosije. Ako je vaša trenutna boravišna dozvola na određeno vrijeme, ne možete podnijeti zahtjev ni za trajnu dozvolu.

I, kao i neke druge zemlje na ovoj listi, morate imati dovoljna primanja da biste se izdržavali – više od 1.207,50 eura mjesečne plate bez regresa za godišnji odmor. Da biste se prijavili, biće vam potreban ID broj službe za državljanstvo (BSN) i položen ispit iz holandske građanske integracije.

Za državljane EU/EFTA to će koštati 69 eura, a za sve ostale dozvole stalnog boravka taksa je 207 eura. Ovo je nepovratno, tako da ako vaša prijava bude odbijena, nećete dobiti svoj novac nazad.

Koja je razlika između stalnog boravka i državljanstva u Holandiji?

I stalni boravak i državljanstvo zahtijevaju da živite u Holandiji pet godina i da ste položili zahtjeve za integraciju. I jedno i drugo će vam donijeti prava na rad, učenje, pokretanje posla, kupovinu nekretnine i hipoteku. Takođe dobijate pristup holandskom socijalnom osiguranju i javnom zdravstvu i možete odlaziti koliko god puta želite.

Ali, status državljana vam daje dodatnu pogodnost pasoša, puno pravo glasa, mogućnost da se kandidujete za bilo koju poziciju na javnoj funkciji i pravo da se preselite u inostranstvo koliko god želite. Takođe ne morate obnavljati svoje državljanstvo svakih pet godina kao u slučaju ako imate stalni boravak.

A državljanstvo takođe nudi više prava djeci rođenoj izvan Holandije.

Kako se prijaviti za stalni boravak u Španiji

Stalni boravak u Španiji omogućava vam da ostanete u zemlji pet godina. Vaša kartica se može obnoviti onoliko puta koliko vam je potrebno.

Da biste se kvalifikovali, moraćete da legalno živite u zemlji pet godina sa Número de Identidad de Extranjero (NID) brojem. Takođe ćete morati dokazati da imate dovoljno prihoda ili finansijskih sredstava da se izdržavate i da imate važeće zdravstveno osiguranje. U nekim slučajevima, možda će vam trebati i potvrde o razvodu, vjenčanju ili kaznenoj evidenciji.

Potrebno je da provedete ovih pet godina u Španiji na drugoj vrsti vize, a to bi moglo značiti podnošenje zahtjeva nekoliko puta jer one često vrijede samo dvije ili tri godine. A studentske vize važe samo 50 odsto ukupnog trajanja – dvije godine, na primjer, računaju se za jednu godinu za vaš stalni boravak.

Potvrda Certificado de residencia koju izdaje španska policija tačno navodi koliko godina živite tamo, što vam može pomoći da dođete do dozvole.

U poređenju sa nekim drugim zemljama EU, zahtjev za stalni boravak u Španiji je prilično jeftin. Sama aplikacija košta samo 80 €, iako mogu postojati i neke druge naknade koje su obično manje od 20 eura.

Koja je razlika između stalnog boravka i državljanstva u Španiji?

Stalni boravak i državljanstvo nude skoro potpuno ista prava u Španiji. Ali postoji nekoliko razlika. Državljanstvo će zahtijevati da u zemlji živite 10 godina umjesto pet.

I potrebno vam je državljanstvo da biste glasali na izborima ili pristupili socijalnim uslugama.

Euronews Business/Investitor

.fb-background-color {
background: #ffffff !important;
}
.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe {
width: 100% !important;
}

investitor.me

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima