back to top

Dermatolozi savjetuju kako se riješiti podočnjaka

spot_img

Tamni kolutovi ispod očiju nisu zdravstveni problem, ali za neke jesu estetski.

Podočnjaci mogu biti posljedica genetike, životnog stila, kao i nekih faktora koji su van naše kontrole.

“Iako bi podočnjaci mogli biti izraženiji ako ste do dugo u noć gledali televiziju, oni se mogu pojaviti i zbog genetike, anatomije, vaskulature, limfnog sistema, ali i zbog pigmentacije same kože”, rekla je dermatolog Cristina Psomadakis.

“Ponekad imaju veze s anatomijom lica. Na primjer, ako imate istaknuto čelo ili ispupčene oči, to može baciti sjenu na područje ispod očiju”, dodala je dr. Psomadakis.

I dob igra ulogu jer, kako starimo, koža kapaka postaje sve tanja te gubi elastičnost i zategnutost.

“Oštećenja od sunca, izloženost visokoenergetskom vidljivom (HEV) svjetlu (s pametnih telefona i računalnih ekrana) i zagađivači iz okoline dovode do hiperpigmentacije područja oko očiju”, napominje dr. Sabrina Shah-Desai.

Kako se riješiti podočnjaka?

Dr. Psomadakis kaže da odgovor na pitanje kako se riješiti podočnjaka zavisi od uzroka i opsega, ali “uz pravilnu njegu često možete postići vrlo dobre rezultate”.

Iako njega kože igra važnu ulogu u smanjenju pojave tamnih kolutova, postoje i druge promjene u načinu života koje možete napraviti kako biste si pomogli.

“Jedan od mojih najboljih savjeta je izbjegavanje kofeina i alkohola”, tvrdi dr. Shah-Desao.

Važan je i san, pa dermatolozi savjetuju barem šest do osam sati noćnog odmora. Takođe, pušenje može iscrpiti kožu, isušiti je i ostaviti bez sjaja.

“Pripazite da uklonite svu šminku s lica. Onima koji su ujutro otečeni može pomoći spavanje s glavom na povišenom”, poručuje dr. Psomadakis.

Što se tiče njege kože lica, važno je nanositi kremu sa zaštitnim faktorom tokom cijele godine, posebno na područje oko očiju.

Dr. Psomadakis preporučuje i hidratantne kreme koje sadrže hijaluronsku kiselinu, glicerin i trigliceride koje mogu dubinski hidratizovati i navlažiti kožu tako da izgleda glatko.

Moćan je i retinoid koji utiče na smanjenje bora, dok je dobar korektor uvijek odličan saveznik za nepravilnosti na licu koje nam smetaju.

 

 

Žene.ba

Dermatolozi savjetuju kako se riješiti podočnjaka Žene.ba.

zene.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima