Sastojci:
- 16 kanelona
- 2 kašike maslinovog ulja
- 470 g sjeckanih pečuraka
- 3/4 kašičice origana
- 3/4 kašičice peršuna
- 1/4 kašičice soli
- 60 ml vode
- 50 g sjeckane kuvane šunke
- 50 g rendanog kačkavalja
- 125 g sjeckane mocarele
- 2 kašike putera
- 2 1/2 kašike brašna za sve namjene
- prstohvat soli
- 560 ml mlijeka
Za posipanje.
Recept za zapečene kanelone sa pečurkama i šunkom:
Za kanelone prethodno zagrijte rernu na 180° C. Na dno vatrostalne posude veličine 23×30 cm nanesite otprilike 1 kašiku putera i ostavite sa strane. Cjevčice kanelona skuvajte u ključaloj slanoj vodi do al dente, ocijedite i osušite ubrusom prije punjenja.
U srednjem tiganju na srednjoj vatri sipajte maslinovo ulje, pečurke, origano, peršun, so i vodu i kuvajte dok ne omekša i tečnost ne ispari. Dodajte sjeckanu šunku i nastavite da kuvate oko 2 minuta. Skinite sa vatre, ostavite da se ohladi pa ubacite mocarelu i kačkavalj.
Za sos stavite u lonac puter i zagrijavajte na srednjoj temperaturi dok se ne istopi, dodajte brašno i so i umutite da se sjedini, polako dodajte mlijeko i nastavite da mutite dok se ne zgusne. Skinite sa vatre. Stavite ½ kutlače bijelog sosa na dno posude za pečenje.
Napunite tube kanelona sa 2-3 desertne kašike mješavine pečuraka i sira, stavite kanelone u jednom sloju u pripremljenu posudu za pečenje, a zatim ih kašičicom prelijte preostalim bijelim sosom i pospite parmezanom. Pecite oko 20-25 minuta. Pustite da odstoje 5 minuta prije serviranja.
BONUS VIDEO:
Izvor: ( aloonline.ba / ffmo.ba )