Sastojci:
- 5 kg paprika
- 250ml ulja
- 1 kašika soli
- 1 kašika vinskog sirćeta
Ako želite ljutu verziju ajvara, dodajte 1 kg ljutih paprika na svakih 25 kg paprika.
Priprema:
Paprike dobro operite, obrišite i stavite da se peku. Pečene paprike ogulite i očistite od sjemenki, pa ostavite da se ocijede preko noći.
Slijedeći dan sameljite paprike na mašini za mljevenje. Nauljite šerpu i stavite paprike u nju za prženje.
Zagrijte ulje i miješajte paprike na srednjoj vatri oko dvadesetak minuta. Zatim prelijte zagrijanim uljem i kuhajte ajvar 2-3 sata, povremeno miješajući.
Pola sata prije kraja prženja zagrijte tegle u rerni na 100 stepeni Celzijusa. Na kraju prženja dodajte so i sirće, te vrući ajvar sipajte u vruće tegle.
Zatvorite tegle i vratite ih u rernu na 75 stepeni Celzijusa još jedan sat. Ostavite tegle u zatvorenoj rerni dok se potpuno ne ohlade.
BONUS VIDEO:
Izvor: ( aloonline.ba / ffmo.ba )