back to top

KAKO NAPRAVITI NAJLJEPŠI DOMAĆI AJVAR: Provjereni recept bez premca

spot_img

Sastojci:

  • 5 kg paprika
  • 250ml ulja
  • 1 kašika soli
  • 1 kašika vinskog sirćeta

Ako želite ljutu verziju ajvara, dodajte 1 kg ljutih paprika na svakih 25 kg paprika.

Priprema:

Paprike dobro operite, obrišite i stavite da se peku. Pečene paprike ogulite i očistite od sjemenki, pa ostavite da se ocijede preko noći.

Slijedeći dan sameljite paprike na mašini za mljevenje. Nauljite šerpu i stavite paprike u nju za prženje.

Zagrijte ulje i miješajte paprike na srednjoj vatri oko dvadesetak minuta. Zatim prelijte zagrijanim uljem i kuhajte ajvar 2-3 sata, povremeno miješajući.

Pola sata prije kraja prženja zagrijte tegle u rerni na 100 stepeni Celzijusa. Na kraju prženja dodajte so i sirće, te vrući ajvar sipajte u vruće tegle.

Zatvorite tegle i vratite ih u rernu na 75 stepeni Celzijusa još jedan sat. Ostavite tegle u zatvorenoj rerni dok se potpuno ne ohlade.

BONUS VIDEO:

Izvor: ( aloonline.ba / ffmo.ba )

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima