Odaberite zrelu i zdravu papriku
Najvažnije je da paprika bude mesnata, zdrava i suva. Kada se stavi na plotnu ili roštilj, ovakva paprika ne cvrči i ne pušta mnogo tečnosti, već se polako peče i zadržava sve sokove i ukuse. Birajte pljosnate paprike koje se lako peku samo sa dvije strane i samim tim i lako ljušte.
Najbolje sorte paprika za ajvar
Amfora
Ova sorta paprike ima krupne plodove koji su pljosnati i imaju malo povijen vrh. Dužina paprike je ista kao i kod Kurtovske kapije, a težina je veća, svaki plod ima oko 100 grama. Odlična je za pečenje zbog debljine, jer neće izgubiti sokove.
Kurtovska kapija
Mnoge žene najčešće prave ajvar od ove sorte. Paprika je dužine od 12 do 15 centimetara, a težine oko 70 grama. Ono što je veliki plus kod ove sorte je tanka kožica, pa se lako ljušti. Ima slatkasti ukus i jaku aromu. Sadrži mali procenat vode.
Šilja
Crvena roga ili šilja je krupna, plodovi su teški od 160 do 300 grama. Duguljasta je, lijepo se ispeče i odlična za pravljenje ajvara, prenosi Alo.
BONUS VIDEO
Izvor: ( aloonline.ba / ffmo.ba )