Sastojci:
3 velike tikvice + 1 jedna srednja ili manja
1 glavica crnog ili crvenog luka
1/2 crvene paprike
1 čen bijelog luka
1 kašičica soli
1 kašičica bibera
250 g rikota sira
2 kašike rendanog parmezana
2 cela jajeta
1-2 šake sira sječenog na kocke
1 kašika peršuna
2 kašike prezle
ulje po potrebi
Priprema
Dobro operite tikvice i izrendajte ih po dužini, na duge kriške (ne morate da ljuštite koru ako je dobro oprana).
Podmažite uljem pleh, pa poredajte po njemu tikvice i namažite ih uljem, treba da pokriju cijelo dno. Potom ih posolite i pecite oko tri minuta u rerni zagrijanoj na 200 stepeni.
Podmažite tavu uljem, pa na njemu propržite sitno sjeckanu glavicu crnog ili crvenog luka. Potom dodajte sitno sjeckanu polovinu crvene paprike, sjeckan čen bijelog luka i fino izdinstajte.
Ubacite zatim tikvicu sječenu na kockice, pa začinite, promiješajte i pržite dok ne omekne.
Prebacite sve u hladnu činiju, pa dodajte 250 g rikota sira, parmezan i jaja, pa mešajte dok se ne sjedini. Pred kraj dodajte sir i kašiku peršuna i promiješajte.
Namažite uži kalup uljem (može i puter ili mast), pospite dno kašikom prezle, pa poredajte pečene kriške tikvica po dnu, tako da pokrijete i unutrašnje zidove posude za pečenje. Zatim kašikom ubacite malo po malo fila od sira i povrća, poravnajte, pa prekrijte ostatkom tikvica i pospite kašikom prezle.
Pecite 35-40 minuta u rerni zagrijanoj na 200 stepeni.
BONUS VIDEO:
Izvor: ( aloonline.ba / ffmo.ba )