PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV MOSTARCA ZBOG PRIDRUŽIVANJA ISIL-U

spot_img

podignuta optužnica protiv mostarca zbog pridruživanja isil-u

  • Optuženi se tereti da je dana 28.08.2012. godine, otputovao redovnim letom Sarajevo- Istanbul u Tursku, te nakon toga ilegalno prešao granicu između Turske i Sirije, sa namjerom da se priključi terorističkim grupama koje djeluju na tom području. Prikupljeni su dokazi da se optuženi priključio u okviru terorističke organizacije vojnoj jedinici “Ahmed Asafa” koja je postala sastavni dio terorističke organizacije ISIL na području Sirije i Iraka, a koja je od Vijeća sigurnosti UN-a proglašena terorističkim organizacijom, čiji pripadnici su svakodnevnim oružanim akcijama, i to napadima na stanovništvo, ubijanjima, protivpravnim zatvaranjima, uzimanjem talaca i drugim radnjama, činili terorističke akte u namjeri nasilne izmjene ustavnog poretka i režima na tom području – navodi se u saopćenju.

U optužnici se navodi da je optuženi kao pripadnik u vojnim jedinicama učestvovao u ratnim dejstvima kao pripadnik terorističke organizacije sve do 2023. godine, odnosno do prelaska na teritoriju Republike Turske i povratka u BiH, čime je ovaj optuženi proveo više od decenije na području Sirije i Iraka te je jedan od optuženih iz BiH, sa najdužim boravkom na tom području.

  • Optuženi se tereti da se pridružio i postao pripadnik terorističke organizacije, čime je počinio krivično djelo organizovanje terorističke grupe iz člana 202d. stav 2. u vezi sa stavom 1., a sve u vezi sa krivičnim djelom terorizam iz člana 201. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine – navode iz Tužilaštva.

Tužilaštvo BiH navode optužnice namjerava dokazivati pozivanjem više svjedoka, te prilaganjem materijalnih dokaza.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje, saopćeno je.

(A.H./Fena)

The post PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV MOSTARCA ZBOG PRIDRUŽIVANJA ISIL-U first appeared on Hayat.ba.

hayat.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima